Te-ai întrebat vreodată cum se cultivă și cum se procesează nucile? Este un drum lung de la plantarea unei livezi de nuci până la livrarea de nuci proaspete și delicioase direct la tine acasă. Cel puțin la noi, la Moldo Nuts, fiecare pas este tratat cu mare grijă și atenție și niciun detaliu nu este lăsat la voia întâmplării. În primul rând, cultivarea nucilor este un proces care presupune mult timp, energie și răbdare, dar care merită efortul pentru că nucile sunt niște fructe foarte hrănitoare și deosebit de gustoase.
Cum se cresc nucii?
Totul începe cu plantarea unui puiet. Și apoi, trebuie să aștepți. După plantarea unui puiet de nuc și până la recoltarea primelor nuci pot trece cinci sau chiar șapte ani, iar în tot acest timp, nu poți să aștepți pur și simplu, ci trebuie să îngrijești puietul, să-i oferi dragoste și atenție și să te asiguri că nu-i lipsește nimic din ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta sănătos și armonios. Și chiar dacă la prima vedere poate că nucii nu par niște arbori foarte pretențioși, ei au totuși nevoile lor specifice!
Pentru a crește bine, un nuc are nevoie în primul rând de o climă adecvată. Nucul preferă o climă temperată. El este rezistent la frig, dar temperaturile extrem de scăzute (-25°C sau mai puțin) pot afecta mugurii și ramurile tinere. De asemenea, înghețurile târzii de primăvară pot dăuna florilor și mugurilor.
Nucul necesită și multă lumină solară. Plantat într-un loc cu expunere foarte bună la soare este ideal pentru creșterea sa optimă și producția de fructe.
În ceea ce privește solul, nucul preferă soluri bine drenate, fertile și adânci, cu un pH ușor acid spre neutru (pH 6-7). Solurile lutoase și argiloase sunt ideale, dar este esențial ca acestea să nu fie compacte și să permită rădăcinilor să respire.
Deși nucul este destul de rezistent la secetă odată ce rădăcinile sale s-au înfipt adânc în pământ, în primii ani de viață, ca puiet, el are nevoie de udare regulată pentru a-și dezvolta un sistem radicular puternic. Pe de altă parte, este important să se evite udarea excesivă, deoarece stagnarea apei poate duce la putrezirea rădăcinilor.
Aplicarea de îngrășăminte poate fi benefică, în special îngrășăminte bogate în azot (N), fosfor (P) și potasiu (K). Testarea solului pentru a determina nevoile specifice de nutrienți se recomandă în cazul livezilor de nuci.
Persoanele care cultivă și cresc nuci mai trebuie să știe că nucul poate fi susceptibil la diverse boli, cum ar fi antracnoza nucului, și dăunători ca afidele și acarienii. De aceea, monitorizarea regulată și aplicarea de tratamente adecvate pot preveni problemele majore.
Pentru o creștere armonioasă, tăierea periodică a nucilor este importantă. Astfel se menține o structură sănătoasă a arborelui și se îmbunătățește circulația aerului printre ramuri, ceea ce reduce riscul de boli. Tăierea se face de obicei în perioada de repaus vegetativ și anume iarna.
În primii ani de după plantare protejarea trunchiului cu plase sau garduri poate fi necesară pentru a preveni daunele cauzate de iepuri, căprioare și alte animale, diferite în funcție de zonă.
Drumul miezului de nucă din pom și până în pungă
Odată ce copacul devine adult și face fructe, recoltarea se începe de obicei la sfârșitul lunii august. Culegătorii știu că aceasta este perioada cea mai potrivită pentru recoltare, atunci când cojile exterioare ale nucilor, cele verzi, încep să se crape și să lase la vedere învelișul lemnos, tare. Mai devreme de atât, îndepărtarea cojilor verzi poate fi destul de dificilă.
Întrucât poate fi o adevărată provocare să colectezi miile de nuci produse într-o livadă, se folosesc anumite echipamente pentru simplificarea sarcinilor de lucru. În primul rând, se curăță bine livada. Apoi, se folosesc scuturătoare mecanice pentru a agita energic copacii și a face nucile să cadă pe pământ. Procesul de scuturare se desfășoară în așa fel încât copacii să nu fie deloc afectați. În cele din urmă, nucile sunt strânse cu atenție pentru a permite recoltatorilor mecanici să le ridice pentru curățare. Recoltarea nucilor este un proces de lungă durată, care poate continua într-unii ani până la sfârșitul lunii noiembrie.
După colectarea nucilor, coaja verde exterioară este îndepărtată cu un decorticator, iar nuca este spălată și uscată mecanic, la aer, într-un spațiu cu un nivel optim de umiditate. Acest lucru previne deteriorarea nucii și protejează calitatea acesteia în timpul depozitării. Nucile sunt depozitate în coajă până când se pregătesc pentru ambalare și comercializare deoarece așa își păstrează mai mult timp intacte proprietățile lor naturale.
Nucile uscate sunt depozitate în condiții speciale, de obicei în locuri răcoroase, uscate și bine ventilate, pentru a preveni apariția mucegaiului și deteriorarea.
Spargerea propriu-zisă a nucilor pentru a extrage miezul de nuca se face folosind echipamente mecanizate, precum mașini de spart nuci. Acestea pot fi setate în așa fel încât să aplice o presiune corectă asupra cojii și să minimizeze astfel riscul de deteriorare a miezului.
Mașinile de spart nuci sunt de diferite tipuri, de la dispozitive simple manuale și până la echipamente industriale complexe care pot prelucra cantități mari de nuci.
După spargere, miezul de nucă trebuie separat de bucățile de coajă. Acest proces se poate face manual, dar cea mai eficientă este utilizarea mașinilor de separare care folosesc ventilatoare, o sită vibratoare și alte mecanisme pentru a sorta miezul de coajă.
Gata separat, miezul de nucă este curățat pentru a îndepărta orice rămășiță de coajă și alte impurități. Clasificarea se face ulterior, după dimensiune și calitate, pentru a obține un produs uniform și atractiv pentru comercializare.
Miezul de nucă curățat și clasificat se ambalează în funcție de cerințele pieței. Și în oferta noastră există mai multe sortimente de miez de nuca, care satisfac așteptările chiar și celor mai pretențioși consumator casnici sau lucrători din cofetarii.
De obicei, ambalarea se face în pungi de plastic, saci de pânză sau alte materiale care protejează miezul de umiditate și contaminare, iar noi am optat pentru prima variantă.
Etichetarea corectă este esențială, deoarece, specificând detalii precum greutatea netă, data ambalării, data expirării și informații despre producător ajuți cumpărătorii să identifice mai ușor exact produsele de care ei au nevoie.
Și după ambalare, indiferent de metoda pentru care s-a optat, miezul de nucă se depozitează în condiții adecvate de temperatură și umiditate pentru a-și menține prospețimea și calitatea până la vânzare.
Transportul se face în vehicule curate și bine ventilate, pentru a preveni deteriorarea pe timpul tranzitului către clienții persoane fizice sau juridice.
Prin respectarea acestor pași, se asigură obținerea unui miez de nucă de înaltă calitate, gata pentru consum sau pentru utilizare în diverse produse alimentare.
La ce se folosește miezul de nucă în România?
În România, miezul de nucă este utilizat în diverse moduri în bucătărie și face parte din diverse tradiții culinare. El este adesea folosit în prăjituri, fursecuri, cozonaci și alte produse de patiserie pentru a adăuga acestora un plus de textură și un gust distinct de nucă.
Miezul de nucă poate fi adăugat în salatele de fructe, salatele verzi sau chiar în salatele cu legume pentru a oferi o aromă și o textură crocantă.
Unele preparate tradiționale românești, cum ar fi "nucă umplută" sau "nucă cu miere" (o dulceață preparată cu miez de nucă și miere), folosesc miezul de nucă ca ingredient principal.
Mărunțit, miezul de nucă poate fi folosit ca un topping pentru diverse preparate sau poate fi presărat peste diferite feluri de mâncare oferindu-le acestora o textură specială. De asemenea, el se poate adăuga în sosurile gourmet pentru a le îngroșa și a le da mai multă savoare.
Ca gustare, în mod tradițional, miezul de nucă este consumat la fel ca oricare alte nuci sau alune, fiind un răsfăț sănătos și bogat în nutrienți.
Cu alte cuvinte, miezul de nucă este un ingredient versatil în bucătăria românească, iar modurile în care acesta poate fi folosit sunt pur și simplu infinite, în funcție de imaginația și gusturile bucătarilor.
De unde cumpăr miez de nucă?
Dacă ți-ai pus vreodată întrebarea: unde găsesc miez de nucă proaspăt, delicios și sănătos?, să știi că poți avea deplină încredere în noi!
Produsele Moldo Nuts sunt produse fabricate responsabil, cu ajutorul unor echipamente și tehnologii de ultimă generație, într-un cadru unde se pune un accent deosebit pe curățenie. Așa cum ai citit și în rândurile de mai sus, din livadă și până în farfurie nucile parcurg un drum lung și anevoios, dar tocmai tocmai acest proces complex unde nu lăsăm nimic la voia întâmplării este o dovadă certă a calității produselor noastre.
De aceea, indiferent dacă vrei miez de nuca pentru a prepara cele mai gustoase produse traditionale romanesti sau ai nevoie de el pentru îngrijirea pielii și a părului, ori pentru a fabrica ulei presat la rece, echipa Moldo Nuts îți stă la dispoziție!