TRANSPORT GRATUIT - pentru valori mai mari de 1000 lei prin curier rapid! În această perioadă, din cauza fluxului de comenzi expedierea produselor existente în stoc se face prin prin DPD - România, în termen de maxim 72-96 ore ( 3-4 zile lucrătoare) de la lansarea comenzii.

Miez de nucă: Beneficii și 2 rețete delicioase

Miez de nucă: Beneficii și 2 rețete delicioase

Nucile sunt niște alimente bogate în nutrienți precum acizi grași Omega 3 și antioxidanți. Mai mult, pentru gustul lor absolut delicios, ele pot fi încorporate ușor în dietă, oferind consumatorilor nu doar un boost de energie, ci și un sentiment plăcut de sațietate și o plăcere desăvârșită.

Dacă spunem pur și simplu că nucile sunt niște alimente hrănitoare, atunci le subestimăm. Nucile furnizează consumatorilor lor grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale, asta ca să enumerăm doar câteva cele mai importante beneficii ale lor.

Dacă vrei să afli cu adevărat ce înseamnă miez de nuca beneficii, atunci citește până la capăt acest articol și descoperă tot ce trebuie să știi despre nuci. Mai mult, pentru că se apropie sfintele sărbători Pascale, la final ți-am pregătit câteva rețete cu miez de nucă, pe care trebuie să le încerci neapărat pentru familia și musafirii tăi!

 

Care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate oferite de miezul de nucă?

 

Mulți oameni de știință sunt deosebit de interesați de miezul de nucă. La Universitatea din California de exemplu, de 50 de ani încoace, an de an, se organizează o conferință în cadrul căreia se discută cele mai recente cercetări privind sănătatea nucilor și curiozități cu privire la ele. Dintre toate lucrurile descoperite până acum, iată 13 dintre cele mai fascinante beneficii ale consumului de miez de nuca pentru sănătate.

 

1. Un aliment plin de oxidanți

 

În comparație cu alunele și alte tipuri de nuci, nucile clasice, cele pe care noi românii le savurăm cu plăcere în diferite preparate culinare, dar și simple, ca gustare, sunt mult mai valoroase pentru organism în ceea ce privește concentrația de antioxidanți.

Datorită conținutului de vitamina E, melatonină și compuși vegetali numiți polifenoli, care se găsesc în cantități deosebit de mari în pielea de hârtie a nucilor, nucile luptă cu succes împotriva îmbătrânirii. 

Un studiu din anul 2022 efectuat pe un număr de adulți sănătoși, cu vârste de peste 60 de ani, a demonstrat că o dietă bogată în nuci poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL - colesterol rău - din corp.

Dacă colesterolul LDL se acumulează la nivelul arterelor, el poate provoca ateroscleroză, asta printre multe alte neplăceri. Dar cu un pumn de nuci pe zi poți preveni afectiunile determinate de colesterolul mărit într-un mod eficient și… delicios.

 

2. O sursă sigură de acizi grași Omega 3

 

Nucile au un conținut de acizi grași Omega 3 semnificativ mai mare decât alunele și alte fructe similare. 

Acizii grași Omega 3 din plante, inclusiv nuci, se numesc acizi alfa linoleici (ALA). ALA este un tip de grăsime esențială pentru organism, ceea ce înseamnă că trebuie să o obții prin intermediul dietei tale. 

Potrivit Institutului de Medicină, un aport adecvat de ALA este de 1,6 g pe zi pentru bărbați și 1,1 g pe zi pentru femei. Iar vestea bună este că o porție sănătoasă de nuci îți asigură cu succes această cantitate de acizi grași Omega 3, pe lângă multe alte substanțe hrănitoare. Studiile au demonstrat că nivelurile crescute de ALA din alimentație pot reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și aritmia. Și dacă o singură porție de nuci paote face astfel de minuni, imaginează-ți ce-ți poate oferi miez de nuca 1 kg!

 

3. Mai puține inflamații la nivelul organismului

 

Inflamația care poate fi cauzată de stresul oxidativ, este rădăcina multor boli, inclusiv:

  • bolile de inimă

  • diabetul de tip 2

  • Alzheimer

  • cancer

Dar polifenolii din nuci pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și a inflamației. Un subgrup de polifenoli numiți elagitanine se implică în mod special în lupta împotriva stresului oxidativ.

De asemenea, bacteriile benefice din intestine transformă elagitaninele în compuși numiți urolitine, despre care s-a descoperit că protejează împotriva inflamației.

Iar ALA, grăsimile Omega 3, magneziul și aminoacidul arginina - substanțe care se găsesc din plin din nuci - pot și ele să scadă inflamația.

 

4. O digestie mai bună

 

Conform studiilor, dacă flora intestinală este una sănătoasă, atunci și organismul are în general o sănătate bună.

Pe de altă parte, o floră intestinală bolnavă poate determina apariția inflamațiilor la nivelul intestinului, diferite afecțiuni ale sistemului digestiv, poate determina obezitate și, de asemenea, crește riscul bolilor de inimă și cancer.

Ceea ce mănânci influențează semnificativ componența florei intestinale. Iar consumul de nuci poate fi o modalitate de a-ți susține sănătatea florei intestinale și a întregului sistem digestiv.

 

5. Minimizarea riscului de cancer

 

Studiile pe animale și anumite studii efectuate pe oameni sugerează faptul că un consum moderat de nuci poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de prostată și colorectal.

După cum am menționat mai devreme, nucile sunt bogate în polifenoli numiți și elagitanine. Acești elagitanini sunt transformați de bacteriile de la nivelul intestinului în compuși numiți urolitine.

Urolitinele au antiinflamatorii în intestin, protejând astfel împotriva cancerului colorectal. Acțiunea antiinflamatoare a urolitinelor ajută de asemenea și în lupta împotriva altor tipuri de cancer.

 

6. O siluetă mai frumoasă

 

Nucile ajută la reglarea apetitului. Dacă ții dietă, încearcă să adaugi câteva nuci în smoothie-urile tale de fructe și legume și te vei bucura mai mult timp de o senzație plăcută de sațietate, fără însă a lua în greutate. 

De asemenea, conform studiilor, se pare că dacă consumi nuci, activitatea cerebrală dintr-o anumită zonă a creierului care controlează poftele se intensifică și reușești astfel să reziști mai ușor tentației de a înfuleca o prăjitură sau o porție de cartofi prăjiți. 

Sunt necesare mai multe studii, pe un termen mai îndelungat, dar chiar și descoperirile de până acum ne ajută enorm să înțelegem influența nucilor asupra organismului nostru. 

 

7. Controlul presiunii arteriale

 

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

S-a demonstrat faptul că nucile ajută scăderea tensiunii arteriale, inclusiv la persoanele care suferă de hipertensiune arterială.

În plus, se pare că fanii bucătăriei mediteraneene, o bucătărie care implică adesea consumul de nuci, alune și alte fructe oleaginoase, suferă mai puțin de afecțiuni determinate de creșterea tensiunii arteriale decât persoane care nu consumă nuci. 

Acest lucru sugerează că nucile sunt bune pentru bolile de inimă și chiar au un impact major asupra tensiunii arteriale.

 

8. Îmbătrânire sănătoasă

 

Pe măsură ce îmbătrânești, un organism sănătos este esențial pentru menținerea mobilității și a independenței.

Un lucru care poate ajuta la menținerea abilităților fizice sunt obiceiurile alimentare sănătoase.

Într-un studiu observațional care a implicat mai mult de 50.000 de femei de peste 18 ani, oamenii de știință au descoperit că cele cu cele mai sănătoase diete erau expuse unui risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli care afectau mobilitatea. În cadrul acestui studiu, nucile s-au numărat printre alimentele care au făcut diferența.

Deși sunt relativ bogate în calorii, nucile sunt pline și de vitamine esențiale, minerale, fibre, grăsimi și compuși vegetali care ajută la susținerea sistemului muscular și osos și te ajută să îmbătrânești frumos și sănătos.
 

9. Sănătatea creierului

 

Poate ți se pare doar o coincidență faptul că coaja unei nuci arată ca un minuscul creier, dar cercetările sugerează că miezul de nucă este într-adevăr miraculos pentru creier. Consumul de miez de nucă bogat în nutrienți și antioxidanți contribuie la reducerea stresului oxidativ și a inflamației prin reducerea radicalilor liberi.

Mai mult, extractul de nucă poate ameliora unele simptome determinate de boala Parkinson.

Mănâncă mai multe nuci dacă vrei să ai o memorie mai bună, să-ți îmbunătățești abilitățile de învățare, să-ți perfecționezi funcțiile motorii și să reduci starea de anxietate.

 

10. Creșterea fertilității

 

Dietele tipice occidentale - bogate în alimente procesate, zahăr și cereale rafinate - se pare că diminuează funcțiile aparatului reproducător în cazul bărbaților, scăzând calitatea spermei. Pe de altă parte, consumul de nuci ajută la susținerea sănătății spermei și a fertilității masculine.

În cadrul unui studiu efectuat în anul 2012, pe 117 bărbați tineri și sănătoși, s-a demonstrat că o dietă bogată în nuci îmbunătățește forma spermatozoizilor, vitalitatea și motilitatea lor. Subiecților li s-a oferit o cantitate de 75 de grame de nuci pe zi, în fiecare zi, pentru o perioadă de 3 luni. 

Studiile efectuate pe animale sugerează faptul că un consum ridicat de miez de nucă ajută la protecția spermatozoizilor prin reducerea daunelor determinate de stresul oxidativ la nivelul membranelor acestora. 

Sunt necesare mai multe studii pentru a putea demonstra mai bine influența substanțelor nutritive din miezul de nucă asupra condiției spermatozoizilor, dar în orice caz, persoanele care vor să-și îmbunătățească șansele de a concepe, ar putea încerca să consume nuci zilnic.

 

Miez de nucă rețete pentru Paște

 

Acum că știi care sunt beneficiile consumului de miez de nucă asupra organismului, cu siguranță ți s-a făcut poftă de asemenea delicatesă. De aceea, pentru că tot se apropie sfintele sărbători pascale, ți-am pregătit în continuare două deserturi cu miez de nucă pe care să le încerci pentru următoarea masă în familie!

 

Cozonac cu miez de nucă

 

Ingrediente:

 
  • 1 kg făină

  • 200 g zahăr

  • 200 ml lapte călduț

  • 100 g unt topit

  • 3 ouă

  • Coajă rasă de la o lămâie

  • 10 g drojdie uscată sau 30 g drojdie proaspătă

  • Un praf de sare

  • 200 g miez de nucă măcinat

  • 100 g zahăr brun

  • 2 linguri de lapte pentru uns tava

 

Instrucțiuni:

 

Într-un bol mare, amestecă drojdia cu laptele călduț și o linguriță de zahăr. Lasă să se activeze drojdia timp de aproximativ 10 minute, până când începe să se formeze spumă.

Adaugă ouăle, untul topit, coaja rasă de lămâie și restul de zahăr în bolul cu drojdie activată și apoi amestecă bine.

Adaugă treptat făina și un praf de sare în amestecul cu drojdie, framântând continuu, până când obții un aluat omogen și elastic. Poți folosi un mixer cu atașament pentru aluat sau poți framânta compoziția manual.

Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald și lipsit de curent pentru aproximativ 1-2 ore, până când își dublează volumul.

Întinde aluatul pe o suprafață ușor presărată cu făină într-un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime.

Amestecă miezul de nucă măcinat cu zahărul brun și distribuie uniform acest amestec peste aluatul întins.

Rulează aluatul strâns, astfel încât să obții un cilindru lung.

Taie cilindrul în bucăți egale și așează-le într-o tavă unsă sau acoperită cu hârtie de copt, cu partea tăiată în jos.

Acoperă cozonacii cu un prosop curat și lasă-i să crească într-un loc cald pentru încă 30-45 de minute.

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Unge cozonacii cu lapte folosind o pensulă de patiserie și pune tava în cuptorul preîncălzit.

Coace cozonacii timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când devin aurii și bine copți.

După ce iei cozonacii din cuptor, lasă-i să se răcească în tavă timp de aproximativ 10-15 minute înainte de a-i scoate și a-i servi.

Savurează acest cozonac cu vin, ca desert, la masa de Paște! Poftă bună!

 

Cornulețe cu nucă

 

Ingrediente:

 

Pentru aluat:

 
  • 250 g unt (la temperatura camerei)

  • 200 g smântână

  • 2 ouă

  • 2 linguri zahăr pudră

  • 1 pachet de zahăr vanilat

  • 1 linguriță praf de copt

  • Făină cât cuprinde pentru a obține un aluat moale

 

Pentru umplutură:

 
  • 200 g miez de nucă măcinat

  • 100 g zahăr

  • 2 linguri cacao

  • 1 linguriță extract de vanilie

  • Coajă rasă de la o lămâie sau portocală (opțional)

 

Instrucțiuni:

 

Începe prin pregătirea umpluturii. Într-un bol, amestecă miezul de nucă măcinat, zahărul, pudra de cacao, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie sau portocală. Omogenizează bine compoziția și las-o deoparte.

Pentru aluat, într-un alt bol mare, mixează untul la temperatura camerei cu smântâna, ouăle, zahărul pudră și zahărul vanilat până când obții o compoziție omogenă.

Adaugă treptat făina și praful de copt în amestecul de unt și smântână, frământând continuu, până când obții un aluat moale și ușor de modelat.

Împarte aluatul în porții egale și formează bile. Apoi, întinde fiecare bilă într-un disc subțire folosind sucitorul, astfel încât să obții foi de aluat.

Întinde umplutura de nucă pe fiecare disc de aluat, apoi rulează-l de la marginea exterioară către interior pentru a forma cornulețele.

Așază cornulețele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii.

După ce s-au copt, lasă cornulețele să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferă-le pe un grătar pentru a se răci complet.

Dacă vrei, poți pudra cornulețele cu zahăr înainte de a le servi.

Aceste cornulețe cu nucă sunt delicioase alături de o ceașcă de ceai sau cafea! Poftă bună!

Postarea urmatoare

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!